Fenelab
Bent u lid? Login

Bob Van Doorsselaere zit commissie Accreditatie voor

Publicatiedatum: 14 sep, 2017
Bob Van Doorsselaere zit commissie Accreditatie voor

De Fenelab-commissie Accreditatie heeft een nieuwe voorzitter, Bob Van Doorsselaere. De afgelopen anderhalf jaar werd de post waargenomen door Eugène Hillen, de algemeen secretaris van Fenelab. Hillen is in juni met pensioen gegaan.

Bob Van DoorsselaereDe commissie Accreditatie is een grote en belangrijke commissie. Als onderdeel van Fenelab is ze de spreekbuis van de vereniging in contacten met de Raad voor Accreditatie, en accreditatie is voor alle Fenelab-leden een bestaansvoorwaarde. De commissie telt circa 45 leden en heeft een eigen bestuur.

Van Doorsselaere vertelt dat Hillen hem al enige tijd geleden als potentiële opvolger zag van Leon Aafjes, die naar het buitenland verhuisde. Voor hemzelf was dat een verrassing, want hij heeft de Belgische nationaliteit en is werkzaam bij SGS Belgium in Antwerpen. Daar is hij, als QSE-manager Benelux, wel bij de Nederlandse laboratoriumwereld betrokken geraakt.

Er volgde een gesprek bij de toenmalige Fenelab-voorzitter René Dijkstra en de op dat moment toekomstige voorzitter Bernd Kroon, en daarna legde Van Doorsselaere het plan intern voor bij SGS. “Niet omdat ik als voorzitter SGS-belangen ga behartigen, maar dat is bij ons nu eenmaal de regel.” Van Doorsselaere zegt dat hij nog moet ontdekken hoe hij zijn nieuwe rol precies wil gaan invullen, maar stelt voorop dat zijn commissie er is om collectieve belangen van Fenelab-leden te behartigen, in open en constructief overleg met de RvA

Dat de commissie Accreditatie weer een voorzitter uit eigen rijen heeft, is goed getimed. De nieuwe versie van ISO 17025 wordt eind dit jaar verwacht, en moet drie jaar daarna geheel geïmplementeerd zijn. Van Doorsselaere: “Daarmee komen dingen op ons af waar het gemiddelde laboratorium weinig kaas van gegeten heeft, zoals bijvoorbeeld ‘risk based thinking’ of risicoanalyse. Ik voorzie op dit gebied zeker een rol voor onze commissie, in de vorm van voorlichting, het houden van seminars en dergelijke.”

Van Doorsselaere (1958) studeerde in 1980 af als bioloog. Begin jaren negentig zette hij zijn eerste stappen in de kwaliteitszorg. Bij SGS Groep België (1600 medewerkers) trad hij in 2001 toe tot het kwaliteitsmanagementteam, en vanaf 2007 heeft hij als Beneluxmanager ook de Nederlandse laboratoriumwereld leren kennen.

In juni is hij toegetreden tot het Algemeen Bestuur van Fenelab.

« overzicht