Fenelab
Bent u lid? Login

Uit het bestuur

Publicatiedatum: 13 sep, 2018
Uit het bestuur

Meldingsplicht laboratoria diervoerderonderzoek vereenvoudigd

De meldingsplicht voor diervoederlaboratoria als ze onregelmatigheden in diervoerders constateren is sterk vereenvoudigd. Dat is het resultaat van een gesprek tussen twee bestuursleden van de sectorcommissie Agro Food van Fenelab en een vertegenwoordigster van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit.

Bestuursleden Peter van der Steege en Pieter Vos van de sectorcommissie Agro Food van Fenelab bezochten in juli Karen Zwaagstra van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Zij is binnen de NVWA verantwoordelijk voor de meldplicht laboratoria en de contacten met Fenelab.

Haar voorganger Marion Pelk heeft een andere functie gekregen binnen de NVWA, waardoor er lang geen contact is geweest tussen beide organisaties. Een paar weken geleden nodigde Zwaagstra de bestuursleden via e-mail uit voor een gesprek. Tijdens het overleg spraken ze hun zorgen uit over de meldwijze voor overschrijdingen die in hun ogen onuitvoerbaar is.

Na een brief  van Fenelab en de aanstelling van Karen Zwaagstra is de meldwijze voor overschrijdingen volgens hen goed opgepakt binnen de NWVA. Verder gaven de bestuursleden in het gesprek aan dat Fenelab een document gaat opstellen hoe de brancheorganisatie met de meldingsplicht omgaat. Zwaagstra wil het document graag ontvangen om vervolgens het gesprek met Fenelab aan te gaan. Volgens de bestuursleden heeft het gesprek bijgedragen aan meer begrip bij de NVWA voor de lastige keuzes voor Fenelab-laboratoria bij het wel of niet melden van onregelmatigheden. Er komt een vervolggesprek.

« overzicht