Fenelab
Bent u lid? Login

Kilogram krijgt nieuwe definitie

Publicatiedatum: 29 nov, 2018
Kilogram krijgt nieuwe definitie

Het voorstel om de kilo te herdefiniëren is vrijdagmiddag 16 november unaniem aangenomen door de deelnemers aan het 26e Vergadering van de General Conference on Weights and Measures (CGPM). De kilogram was de laatste meeteenheid van het internationale Système International (SI) die nog gebaseerd was op een fysiek artefact, meldt NRC.

De internationaal gedefinieerde meeteenheid voor massa zal niet meer gelijk zijn aan Le Grand K. Dat is de cilinder van platina-iridiumlegering die zorgvuldig wordt bewaard in een laboratorium bij Parijs en het uiteindelijke ijkpunt is van iedere weegschaal. In de loop der jaren is de cilinder zo’n 50 microgram (miljoenste deel van een gram) kwijtgeraakt. Dat is in de supermarkt niet erg, maar in de wetenschap, waar de experimenten steeds minutieuzer worden, wel, stelt Trouw.

Constante van Planck

De kilo is nu gedefinieerd op basis van de constante van Planck, een centrale term uit de quantumtheorie. Ook nu hebben fysici de constante van Planck exact vastgelegd en leiden ze de kilo daaruit af. Dat kon overigens pas nadat ze vorig jaar hadden aangetoond dat ze dat verband voldoende nauwkeurig konden meten.

Geen verandering

Fundamenteel als deze aanpassing is, in de praktijk verandert er voor vrijwel niemand iets. Dat zegt meet-expert Gert Rietveld van het Van Swinden Laboratorium in Delft en van één van de achttien bestuursleden het Bureau International des Poids et Mesures (BIPM) in NRC: “Een fabrikant van weegschalen komt zijn kilogram ijken bij ons, het VSL, net als vroeger. Wat er verandert is dat wij onze kilo niet meer in Parijs hoeven te gaan ijken”.

Bronnen: NRC en Trouw

« overzicht