Fenelab
Bent u lid? Login

Luc Scholtis nieuw bestuurslid Fenelab

Publicatiedatum: 29 nov, 2018
Luc Scholtis nieuw bestuurslid Fenelab

Directeur Luc Scholtis van LabWing in Breda is tijdens de algemene ledenvergadering op 20 november benoemd als Fenelab-bestuurder en voorzitter van de nieuwe commissie IT en Data. “Samen met de leden wil ik bijdragen aan de harmonisering van de nationale en internationale standaarden om data uit te wisselen”, licht Scholtis zijn motivatie toe.

Luc ScholtisLuc Scholtis is een oude bekende binnen Fenelab-kringen. Zo was hij van 1993 tot 1999 voorzitter van de Vereniging van Raadgevende Scheikundige Laboratoria (VRS). Daarnaast was Scholtis voorzitter van de STERLAB-erkende Laboratoria (VSL) en een van de oprichters van EUROLAB Nederland. Samen met Erik van Erp Taalman Kip en Gerard Reimerink nam hij in 1998 het initiatief tot de oprichting van Fenelab. Vanaf de oprichting in 1998 tot 2009 was hij actief als penningmeester van de brancheorganisatie. Momenteel is Scholtis voorzitter van de Union Internationale des Laboratoires Indépendants (UILI) en directeur van LabWing in Breda. “Dagelijks ben ik binnen LabWing bezig met internet gebaseerde laboratoriumdienstverlening. Daarom weet ik precies waar de uitdagingen liggen om tot een geharmoniseerde en uniforme uitwisseling van data tussen laboratoria onderling en relaties te komen”, stelt het nieuwe bestuurslid.

Datafabrieken

Scholtis ziet de 70.000 laboratoria die wereldwijd actief zijn als enorme datafabrieken die dagelijks miljoenen resultaten met opdrachtgevers delen. “Wanneer laboratoria op eigen houtje en in eigen formats data uitwisselen, ontstaat een Babylonische spraakverwarring. En dat wil Fenelab voorkomen. Daarom is het belangrijk goede afspraken te maken over de meest efficiënte wijze om data uit te wisselen.” De nieuwe voorzitter van de commissie IT en Data is dan ook op zoek naar actieve, betrokken en deskundige commissieleden die het harmoniseringsproces samen met hem handen en voeten geven. Bijvoorbeeld door input te leveren aan de organisaties die de standaarden opstellen. Scholtis verwacht verder dat nieuwe technologie, zoals blockchain, een grote rol gaat spelen bij de wereldwijde verspreiding van data. Ook krijgen eindgebruikers, waaronder consumenten, volgens hem steeds eenvoudiger toegang tot data van laboratoria. “Kortom, we staan aan de vooravond van grote veranderingen. Ik vind het inspirerend en waardevol om hier als Fenelab-bestuurder een bijdrage aan te mogen leveren”.”

« overzicht