Fenelab
Bent u lid? Login

Drugstest automobilist bij niet-geaccrediteerd lab onwettig

Publicatiedatum: 28 mrt, 2019
Drugstest automobilist bij niet-geaccrediteerd lab onwettig

De rechtbank heeft een 23-jarige man uit Groningen in februari 2019 vrijgesproken van het rijden onder invloed van cannabis omdat het geleverde bewijs onwettig is. Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de Groninger politierechter en gaat in hoger beroep.
In maart vorig jaar werd de man aangehouden omdat hij als bestuurder van een auto onder invloed was van cannabis, meldt het Dagblad van het Noorden (DvhN). Een drugstest wees een te hoge waarde van de stof THC aan in zijn bloed. Dergelijke onderzoeken worden doorgaans uitgevoerd door het aan justitie gelieerde Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het instituut besteedt de onderzoeken echter uit aan Humicon B.V. in Maastricht. Dit commerciële bedrijf is volgens het bericht in het DvhN niet gemachtigd om dergelijke onderzoeken uit te voeren. Humicon beschikt niet over de vereiste accreditatie die de betrouwbaarheid moet garanderen. Advocaat Koops voerde dit tijdens de rechtszaak aan waarop de politierechter een streep door het bewijs haalde en de verdachte vrijsprak.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de Groninger politierechter en gaat in hoger beroep. “Het moederbedrijf van Humicon is gevestigd in Duitsland en die beschikt wel over de vereiste accreditatie”, zegt een woordvoerster in het Dagblad van het Noorden. Wat de gevolgen zijn van de uitspraak is nog niet te overzien. Niet uitgesloten is dat lopende zaken worden opgeschort tot er een uitspraak is in hoger beroep.

Advocaat Koops laat aan Fenelab weten dat het bij zijn weten niet is gebeurd. Verder heeft Koops meerdere dossiers in behandeling waarin hetzelfde probleem speelt. Deze zaken komen binnenkort voor de rechter. Koops benadrukt dat in de opstartfase na de introductie van het “Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer” in juli 2017 er – met name vanwege problemen in de opsporingscapaciteit veel is misgegaan. “Termijnen worden vaak niet nageleefd, ingeschakelde laboratoria blijken soms niet geaccrediteerd te zijn én de politie voerde zelfs enige tijd als beleid geen bloedonderzoeken meer uit, maar stuurde dan wel het rijbewijs naar het CBR zonder dat dan enige straf- of bestuursrechtelijke maatregel kon volgen”, aldus Koops.

Accredidatie laboratoria

Over de accreditatie van laboratoria merkt Koops op dat het OM in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) er alles aan lijkt te doen om de processen controleerbaar en inzichtelijk te krijgen. Hij ontving hierover op 26 maart 2019 een brief van het NFI. Toch is tot op heden nog steeds onduidelijk waarom het niet geaccrediteerde Humicon B.V. betrokken lijkt te blijven bij onderzoeken. Koops heeft hierover in een reactie op de brief van het NFI weer vragen gesteld aan het OM. Hierover komt donderdag 28 maart in de rechtszaal in Leeuwarden wellicht meer duidelijkheid. Dan zal opnieuw – in eenzelfde zaak – ter discussie staan of het niet geaccrediteerde Humicon B.V. bij het bloedonderzoek mocht worden betrokken.

 

« overzicht