Fenelab
Bent u lid? Login

Raad van State: schorsen van accreditatie is geen handhaving

Publicatiedatum: 28 mrt, 2019
Raad van State: schorsen van accreditatie is geen handhaving

Het schorsen van de accreditatie van een asbestinspectie-instelling is geen handhaving in zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dat is de essentie van een belangrijke uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 20 februari 2019. De Raad voor Accreditatie is blij met de uitspraak.

HandhavingDe Raad voor Accreditatie (RvA) heeft in 2016 de asbestinspectie-instelling voor twee weken geschorst toen bleek dat er een aantal zaken niet in orde waren. Vervolgens heeft de instelling bezwaar aangetekend bij de RvA. De RvA verklaarde het bezwaar ongegrond waarop de inspectie instelling in beroep ging bij de rechtbank. De rechtbank gaf de inspectie-instelling op een aantal punten gelijk en stelde onder meer dat de RvA handhavend had opgetreden.

Volgens de RvA is het schorsen van de accreditatie echter geen handhaving in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Daarom ging de RvA in hoger beroep bij de Raad van State. Met succes, want Raad van State heeft de RvA gelijk gegeven, blijkt uit de uitspraak van 20 februari 2019.

Lees het persbericht van de RvA

 

« overzicht