Fenelab
Bent u lid? Login

ISO-werkgroep herziening High Level Structure

Publicatiedatum: 28 mrt, 2019
ISO-werkgroep herziening High Level Structure

NEN voert de komende twee jaar het secretariaat van de ISO-werkgroep die een herziening van de High Level Structure (HLS) voorbereidt. Wat betekent deze herziening voor Fenelab-leden? Dick Hortensius, consultant normontwikkeling bij NEN, zet de belangrijkste punten op een rij.

 

High Level Structure (HLS)Eind februari 2019 vond in Atlanta de eerste vergadering van de internationale werkgroep plaats die verantwoordelijk is voor de herziening van de HLS. Deze gemeenschappelijke structuur en kerneisen voor alle ISO-managementsysteemnormen heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat organisaties normen als ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 en ISO 45001 gemakkelijker kunnen integreren in de bedrijfsvoering.
Fenelab-leden hebben volgens Hortensius echter vooral met de ISO/IEC 17025-norm te maken. Deze norm voor laboratoria-accreditatie bestaat grofweg uit twee delen:

  1. een deel met eisen aan het (kwaliteits)managementsysteem en
  2. een deel dat vooral gaat over de aantoonbare competentie om bepaalde verrichtingen uit te voeren met gevalideerde methoden.
Beperkter kwaliteitsborgingssysteem

De ISO 17025-norm vereist echter niet automatisch dat laboratoria een ISO 9001-kwaliteitsmanagementsysteem hebben, waarop de HLS is gebaseerd. Laboratoria kunnen in het kader van de ISO 17025-norm een beperkter kwaliteitsborgingssysteem inrichten. “Daarom is de herziening van de HLS minder relevant voor laboratoria die ISO 17025 toepassen in vergelijking met productiebedrijven die bijvoorbeeld met ISO 9001 of ISO 14001 werken. De laatste categorie krijgt straks immers te maken met normen die op de nieuwe HLS zijn gebaseerd”, licht Hortensius toe.
Binnen de herziening van de HLS spelen echter discussies die ook relevant zijn voor laboratoria. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over risicogebaseerd denken, nu al onderdeel van de ISO 17025-norm. Maar ook over het belang van cultuur en leiderschap voor een optimale werking van managementsystemen. En natuurlijk zijn de discussies rond de herziening van de HLS sowieso relevant voor laboratoria die naast ISO/IEC 17025 andere managementsysteemnormen toepassen om aan te tonen dat ze verantwoord omgaan met milieu, arbo en/of informatiebeveiliging.

Vroegtijdig informeren

Het feit dat NEN de komende twee jaar het secretariaat van de ISO-werkgroep voert die de herziening van de HLS voorbereidt, biedt volgens Hortensius een uitgelezen kans om Nederlandse partijen vroegtijdig te informeren over de belangrijkste ontwikkelingen en internationale discussiepunten. De senior consultant raadt Fenelab leden aan om naar de speciale pagina over HLS op de site van NEN te kijken om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Ook is er een LinkedIngroep aangemaakt om over de HLS-herziening te discussiëren met andere belanghebbenden.
Risicogebaseerd denken is overigens niet het enige onderwerp dat binnen de HLS-herziening discussie oproept; de ISO-werkgroep ontving voorafgaand aan de eerste vergadering al ruim 70 pagina’s aan commentaren. Deze dienen als achtergrond en referentie om de ‘big tickets’ vast te stellen, waaraan de komende maanden moet worden gewerkt om tijdens de tweede vergadering (juli 2019) tot concrete tekstvoorstellen voor aanpassingen in de HLS te komen.

 

 

 

« overzicht