Fenelab
Bent u lid? Login

Accreditatie, acceptatie en inspiratie

Publicatiedatum: 14 okt, 2019
Accreditatie, acceptatie en inspiratie

Op 9 oktober jongstleden organiseerde Fenelab de eerste Inspiratiedag. In de Mauritskazerne te Ede werden we verwelkomd door Fenelab-voorzitter Bernd Kroon.

Hij wees de aanwezigen op het Fenelab-logo. Met de stip en de drie ringen die respectievelijk staan voor ‘samen sterk’ en voor de drie dimensies: accreditatie, belangenbehartiging en (internationale) vertegenwoordiging. Het logo doet Bernd ook een beetje denken aan een fort, net als de kazerne. Een plek om de koppen bij elkaar te steken en elkaar te inspireren.

Omdenken

Om die inspiratie ook echt op gang te brengen, wordt er eerst ‘omgedacht’. Onder de bezielende leiding van professioneel Omdenkers Steye van Dam en Rens van de Rijdt wordt de zaal blootgesteld aan een schier onmogelijke opgaaf. Omdenken blijkt namelijk geen sinecure. Het accepteren van problemen als feit gaat tegen alle instincten in. De mens is geprogrammeerd om zich te richten op de beren op de weg. Hetzij om ze uit de weg te gaan of om hun huid vroegtijdig te kunnen verkopen. Met omdenken zie je de beren én de weg. Volgens het principe van omdenken biedt de acceptatie van een feit meer zicht op de mogelijkheden ervan. En dat is een manier van kijken die afwijkt van de norm. En – vooral voor een Fenelab-publiek – zijn juist die normen een houvast. Maar de aanwezigen ploeterden zich onder begeleiding van de Pink Panther tune of Abba-muziek door de oefeningen. En gelukkig was er af en toe ook iets te winnen.

Workshops

Na een korte pauze startte hierna de eerste workshopronde. Er werden 6 inhoudelijke workshops gepresenteerd over uiteenlopende onderwerpen, die in 3 rondes te bezoeken waren:
1. Agro-Food: Hoe voorkom ik dat de NVWA ons lab ziet als frauduleus?
2. Accreditatie: Alles wat je altijd al wilde weten over accreditatie, maar nooit hebt durven vragen.
3. IT en datastandaarden: Omgaan met internetcriminaliteit – een gezamenlijke netwerkstrategie voor laboratoria
4. Electro: De TIC-sector onder vuur?
5. Asbest, Milieu en Bouw: Beste overheid, links, rechts of toch liever rechtdoor?
6. Onderwijs en Arbeidsmarkt: Hoe gaan we nog geld verdienen zonder personeel?
Klik op de titels voor de bijbehorende presentaties.

War on talent

Tussen ronde 2 en 3 vond nog een plenaire sessie plaats over de “War on Talent”. Hierin gaven Wilma Buis (Mercuri Urval) en Lianne Vedder-van Dam (Balans) een overzicht van de huidige arbeidsmarkt. De krapte op die markt maakt aandacht voor dit onderwerp noodzakelijk en beide dames gaven nuttige tips en adviezen om het HR-beleid (verder) te verbeteren.

Kom ook deze winter!

Als afsluiting volgde een duo-presentatie van de nieuwe RvA-directeur, Roeland Nieuweboer, met Bernd Kroon. Zoals u elders kunt lezen, is Nieuweboer op zoek naar meer informatie over de beleving van accreditatie onder de Fenelab-leden. Kunnen zij de waarde van accreditatie duidelijk maken aan hun (potentiële) klanten? Hij wil hierin graag samen met Fenelab optrekken om ‘samen het verhaal te maken over accreditatie en certificatie’. De RvA heeft hiervoor al plannen en ‘komt naar je toe deze winter’. In de regio’s Utrecht, Noord en Zuid staan bijeenkomsten gepland om dit verhaal te gaan vertellen.

Met een Omdenk-poster in de achterzak en inspiratie in het hoofd konden de deelnemers op weg naar huis terugkijken op een geslaagde dag.

Kijk naar de video met een sfeerimpressie of naar de korte foto-impressie hieronder.

« overzicht