Fenelab
Bent u lid? Login

Profiel Roeland Nieuweboer: voorzitter Raad van Bestuur van de RvA

Publicatiedatum: 02 okt, 2019
Profiel Roeland Nieuweboer: voorzitter Raad van Bestuur van de RvA

Roeland Nieuweboer startte in juni 2019 als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Raad voor Accreditatie. Op 9 oktober sluit hij de Fenelab-inspiratiedag af. “Ik ben benieuwd hoe de Fenelab-leden de waarde van accreditatie ervaren.”

Voor zijn overstap naar de RvA was Nieuweboer directeur Vergunningverlening en lid van het directieteam van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eerder werkte hij onder andere bij Berenschot en de Politie Haaglanden en Kennemerland.

“Ik ben voor mijn werk bij veel bedrijven geweest. Zo hield ik mij bij de Inspectie ILT bezig met handhaving en vergunningverlening. Met name de handhaving bij BRZO-bedrijven, het vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen en nucleaire installaties hadden mijn aandacht als het politiek-bestuurlijk gevoelig werd.”

Roeland NieuweboerDe laatste jaren moderniseerde hij met een enthousiast team de vergunningverlening van alle transportmodaliteiten (weg, spoor, water, lucht). “Onze ambitie was voor die omgeving vernieuwend: de klant ervaart duidelijkheid, eenvoud, gemak, inzicht en overzicht bij zijn vergunningsaanvraag. Het idee dat je als bedrijf afhankelijk bent van een andere partij die dienstverlening niet hoog in het vaandel had, inspireerde mij juist. Het grote plaatje is nog belangrijker; wat je wilt bereiken is een level playing field!”

Waarde van accreditatie

Nieuweboer heeft altijd geloofd in de verantwoordelijkheid van diegene die de bedrijfsactiviteit voert. “Daarom is de stap naar de RvA voor mij logisch; van publiek toezicht naar privaat toezicht. Laat de verantwoordelijkheid voor compliance en kwaliteit in eerste instantie bij een bedrijf of branche.” De voorzitter kende de RvA vanwege de nasleep van een noodlottig ongeval op een historisch zeilschip. “Toen ik werd gebeld, was ik gelijk enthousiast. Het is een hechte club met veel kennis en een sterk merk.”

Hij is vooral benieuwd naar de waarde van accreditatie. “Voor bedrijven en klanten van bedrijven. Doorlooptijden en tarieven zijn belangrijk maar de waarde van accreditatie is echt veel groter dan een kortere doorlooptijd of een lager tarief. Ik hoor tijdens de Inspiratiedag graag hoe Fenelab-leden de waarde van accreditatie ervaren.”

« overzicht