Fenelab
Bent u lid? Login

Wat is en doet de FHI nou eigenlijk?

Publicatiedatum: 10 okt, 2019
Wat is en doet de FHI nou eigenlijk?

De oorsprong van FHI, federatie van technologiebranches ligt in 1956 als de heren  Van Drunen en De Koning besluiten de coöperatieve vereniging “het instrument” u.a. op te richten. Met als hoofddoel het organiseren van een beurs voor leveranciers van laboratoriumapparatuur dat vanaf een zolderkamer wordt geregeld. In de Apollohal in Amsterdam start Het Instrument met een bescheiden manifestatie. In de jaren zeventig neemt de vereniging een eigen kantoor in Soest in gebruik en in 1988 verhuist de beurs naar Utrecht.

Groei

In de jaren negentig van de vorige eeuw verandert er veel binnen de organisatie. In 1991 wordt de coöperatieve vereniging omgevormd naar Federatie Het Instrument om eind negentiger jaren FHI, federatie van technologiebranches genoemd te worden. Het bureau is vanaf deze periode niet langer een beursorganisatie, maar ontwikkelt zich meer en meer tot een brancheorganisatie. Tussentijds verhuist de federatie van het organisatiebureau in Soest (dat te klein geworden was) naar een locatie in Amersfoort. Sinds september 2008 is FHI gevestigd in Leusden.

FHI vertegenwoordigd 5 verschillende branches: Industriële Elektronica, Gebouw Automatisering, Industriële Automatisering, Medische Technologie en – last but not least – Laboratorium Technologie.

Events

Het nieuwe millennium kent voor FHI nieuwe mijlpalen. In 2004 wordt op HET Instrument de één miljoenste bezoeker verwelkomd en op 6 april 2006 wordt het vijftigjarige bestaan van de FHI gevierd. Door de samenwerking met de FEDA is Het Instrument in 2014 overgegaan in World of Technology & Science. Daarnaast organiseert FHI in de oneven jaren de beurs Electronics & Applications, terwijl er elk jaar zo’n dertig events worden gehouden. Ook voor de leden van Fenelab zitten daar veel interessante bijeenkomsten tussen.

Hieronder een beknopt overzicht van de eerstvolgende bijeenkomsten.

 


LabQuality workshop 2019LabQuality

Donderdag 31 oktober 2019

VSL en NMi – Delft

Thema:  Vertrouwen in meetresultaten

In het lab is men dagelijks bezig met meten en analyseren. De resultaten hiervan vormen de basis voor het nemen van beslissingen. Maar hoe zorg je voor betrouwbare analyseresultaten? Hoe kan je ervoor zorgen dat de meetdata aan de juiste kwaliteitseisen voldoet? Welke rollen spelen kalibratie, validatie en certificeringen hierbij? De workshop LabQuality geeft inzicht in deze aspecten én biedt een kijkje in de keuken met een bezoek aan de labs van VSL en NMi.

Voor wie?

Kwaliteitsmanagers, Q/A managers, labmanagers, (hoofd)analisten, KAM managers, R&D managers uit de (petro)chemische industrie, voeding & agro, test en contract labs, milieulabs en universiteiten en instituten.


Workshop Laboratorium Technologie voor DummiesLabTechnology for Dummies

Dinsdag 5 november 2019

HAN Hogeschool – Nijmegen

De insteek van deze workshop is praktisch en bedoeld om kennis te maken met verschillende technieken die in laboratoria worden gebruikt. Na een korte introductie gaan deelnemers zelf aan de slag in een echt laboratorium van HAN Hogeschool. Door deze workshop leert men diverse termen, technieken en apparaten van laboratoriumtechnologie enigszins te begrijpen, zodat deelnemers in de toekomst in staat zijn een meer actieve rol te spelen bij gesprekken binnen en buiten de organisatie. Voor een impressie van de vorige editie, zie onderstaande foto’s.

Voor wie?

Iedereen die zakelijk te maken heeft met verkoop en levering aan laboratoria, maar zelf niet is opgeleid in deze discipline. Te denken valt aan medewerkers binnendienst, administratie, secretarieel, receptie, magazijn, staffunctionarissen, boekhouding, HRM en communicatie.

 


LabAnalyse 2019LabAnalyse

Donderdag 7 november 2019

Congrescentrum 1931 – Den Bosch

Thema: LabAnalyse 2019, Ontwikkelingen in het Lab

Centraal staat kennisuitwisseling rondom actuele analysemethoden binnen diverse laboratoria. Dit gebeurt in een uitgebreid conferentieprogramma en via een informatiemarkt met vooraanstaande leveranciers en aanbieders van analyseapparatuur, reagentia, laboratoriumbenodigdheden en overige analyseproducten.

Naast lezingen over actuele analysemethoden zijn er ook algemenere presentaties over o.a. lab efficiëntie, kwaliteit, de rol van opleidingen, trends en innovaties.

 


Jong en AmbitieusJong & Ambitieus

Maandag 25 november 2019

Thema: Samenwerken in teams. Inzicht in dynamiek!

Hoe zorg je ervoor dat jouw team betrokken blijft en intrinsiek gemotiveerd werkt voor de organisatie? Binnen een team heb je verschillende personen met verschillende kwaliteiten. In elke organisatie gaat het over hoe mensen met elkaar een doel realiseren. Wat is het samenspel van persoonlijkheden? Hoe kun je elkaar positief beïnvloeden. Hoe zorg je ervoor dat men zich verbonden voelt met de organisatie? Hoe krijg je een bevlogen en betrokken team?

 


Workshop Digitalisering en robotisering in de laboratoriumgeneeskunde 2019

Woensdag 4 december 2019

FHI in samenwerking met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Tilburg

Het programma omvat 3 lezingen, een rondleiding bij het KCHL van het ETZ, een informatiemarkt en diverse mogelijkheden tot netwerken.

Voor wie?

Analisten, laboratoriummedewerkers en -managers werkzaam op een klinisch chemisch of hematologisch laboratorium.


 

« overzicht