Fenelab
Bent u lid? Login

UIT DE COMMISSIES: Commissie Arbozaken

Publicatiedatum: 12 mrt, 2020
UIT DE COMMISSIES: Commissie Arbozaken

Aan het woord: Jan Kegelaer, voorzitter van de Commissie Arbozaken

Mijn naam is Jan Kegelaer en ik ben werkzaam bij RPS Analyse. Veilig en gezond werken is een onderwerp dat mij na aan het hart ligt en daarom ben ik betrokken bij de Commissie Arbozaken binnen Fenelab. Naast mijn werk heb ik een gezin met jonge kinderen waar ik graag mijn tijd mee doorbreng. Als er nog tijd overblijft, pak ik nog wel eens de racefiets om aan mijn conditie te werken.

Waar houdt de Commissie Arbozaken zich zoal mee bezig?
Het doel van onze commissie is, in de basis, het opstellen van een goede arbocatalogus voor onze branche. Dat is een levend document dat nooit klaar is en altijd weer aangepast zal moeten worden. Op dit moment actualiseren we bijvoorbeeld de arbocatalogus naar aanleiding van de nieuwe richtlijn in de Arbowet. Hiernaast voegen we nieuwe onderdelen toe aan onze Arbocatalogus die al sinds 2010 bestaat. De nieuwe onderdelen zijn asbest, kwartsstof en het omgaan met EMV (elektromagnetische velden). Dankzij de deskundigheid van de leden in mijn Commissie hebben we dit prima grotendeels zelf kunnen doen. Verder denkt de Commissie na om ook het veldwerk toe te voegen aan de catalogus. Daarnaast houden we ons als commissie ook bezig met andere arbo-gerelateerde thema’s, zoals het ontwikkelen van een RIE instrument. Dit is genaamd de LabRisk en wordt beheerd door een externe partner van Fenelab.

Wat zowel bij LabRisk als bij de Fenelab Arbocatalogus geldt, is dat er een erkenningsprocedure is van andere sociale partners zoals de vakbonden. Daar zijn we momenteel ook druk doende mee en loopt gelukkig goed. Uiteindelijk gaat het ministerie van SZW er een klap op geven, maar daar hebben we alle vertrouwen in want de producten die we opleveren zijn van robuuste kwaliteit dankzij onze commissieleden!

Een luxe bij deze commissie is dat niet op zoek zijn naar nieuwe leden, want er zitten al genoeg actieve leden in. En de slagvaardigheid blijft groot naarmate de commissie niet al te groot is, is onze ervaring.

« overzicht