Fenelab
Bent u lid? Login

Suggesties of vragen

Heeft u vragen of suggesties neem contact op met Fenelab.

secretariaat@fenelab.nl

Orde en netheid bij het werken met gevaarlijke stoffen

De meeste ongelukken met gevaarlijke stoffen gebeuren in een rommelige omgeving, met oude chemicaliën en lege verpakkingen. In veel bedrijven wordt de werkplek wekelijks opgeruimd. Lege verpakkingen moeten zo snel mogelijk worden afgevoerd, vaak als gevaarlijk afval. Elk jaar wordt de opslagkast voor gevaarlijke stoffen opgeruimd. Alles ouder dan een afgesproken periode (zes maanden, een jaar, …) wordt afgevoerd volgens de geldende regels. Zo blijft er voldoende ruimte voor de potten en flessen waarmee veel wordt gewerkt.
Het lijkt allemaal logisch, maar het vereist doorzettingsvermogen en goede afspraken in het werkoverleg om deze discipline vast te houden. Een mogelijkheid is om deze werkwijze vast te leggen in een schriftelijke werkinstructie.

Bij het werken met gevaarlijke stoffen moet voorkomen worden dat de stoffen via de mond in het lichaam komen. Omdat bij het werk de verontreiniging van de huid nooit kan worden uitgesloten, is het drinken, eten en roken op de werkplek niet toegestaan. Deze regel voorkomt ook dat er bij vergissing een gevaarlijke stof wordt gedronken (in plaats van de fles cola de fles met oplosmiddel of motorolie). Voorafgaand aan pauzes dienen de handen grondig te worden gewassen. Hetzelfde geldt bij toiletbezoek.

Terug naar Arbeidshygiënische strategie